Spillavhengighet - Gaming

Dataspillavhengighet med spesiell vekt på World of Warcraft. Den skriftlige delen av et to ukers prosjekt som kommer på vitnemålet.

Skrevet av Ole-Sverre Haugli, Thomas Brodahl og Trond-Ola Hågbo i 10. klasse.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.04.18
Tema
Spill

Forord

Thomas var syk den første uken av prosjektet, men han tok igjen noe arbeid hjemme. Vi brukte to forskjellige spørreundersøkelser. Den ene for elevene på ungdomsskolen, og den andre var av frivillige personer på internettsiden ”Diskusjon.no”. Vi vil takke de som har skrevet til oss. Vi har brukt en del uttrykk som er forklart under Ordforklaring.

 

Innholdsfortegnelse

Ordforklaring.

Innledning

Problemstilling:

Dette er noe av det vi skal finne ut om:

Hoveddel

Hva er dataspillavhengighet?.

Hva er World of Warcraft?.

Hvorfor blir man hektet på ”World of Warcraft”?.

Hvor mange er avhengig av spill?.

Noen ungdommers mening om vår problemstilling.

Spørreundersøkelsen.

Spillingen går ut over leksene.

Problemer med familien.

Finnes det behandlingsmetoder?.

Konklusjon.

Litteraturliste.


Ordforklaring
WoW: Forkortelse for World of Warcraft.
Gear: Betegnelse på rustning og våpen.
Epix: Ekstra bra rustning eller våpen, epix er ofte veldig vanskelig å skaffe.
Guild: En guild er når flere spillere går sammen for å hjelpe hverandre i spillet. I et guild har man en egen chat hvor guild-medlemmene kan diskuterer alt mulig, her planlegges blant annet raids (se under). En guild har en leder som bestemmer hvem som kan invitere nye medlemmer til guilden og det er ofte denne personen som planlegger raids.
Raid: Et raid er når 20-40 spillere går sammen i en instance for å klare å drepe ekstra vanskelige monstre. Disse monstrene er svært vanskelige å drepe og krever god taktikk og stor konsentrasjon, i et raid er det en leder, ofte lederen av guilden, som forklarer taktikkene og rollene til de enkelte spillerene. Raids krever lang planlegging og de kan vare i flere timer.
RPG: Role Playing Game, en spill sjanger hvor man styrer en karakter som man utvikler etter hvert som man spiller.
MMORPG: Forkortelse for Massive Multiplayer Online Role Playing Game, en type spill. I MMORPGer er det et stort antall spillere som spiller sammen over internett.
Instance: Plasser i spillverdenen hvor man finner ekstra vanskelige monstre og ekstra gode våpen og rustning.
Quester: Quester er oppdrag du får fra folk i spillet, når man har fullført en quest kan man få penger, gear og karakteren din får erfarings poeng som gjør deg sterkere.

 

Problemstilling:

Er WoW mer avhengighetsskapende enn andre spill, og eventuelt hvorfor?"

 

Vi har skrevet om avhengighet angående det populære internettspillet World of Warcraft. Det har ca. 8 millioner aktive spillere, og av disse er ca 5-10 % svært avhengige. Vi har skrevet om dette fordi det interesserer oss, og vi ville finne ut hvorfor folk blir avhengige av World of Warcraft. Vi vil komme tilbake med forskjellige fakta og drøftinger om saken.

 

Dette er noe av det vi skal finne ut om:
Hva synes foreldre, venner og lignende om spillingen
Finnes det hjelp for avhengige?
Hva er spillavhengihet?
Konsekvenser (familie, venner, jobb osv)

 

Vi har tenkt på forskjellige måter å finne stoff på:
Levende kilder
Internett
Spørreundersøkelse(r)

<bilde>

 

Hva er dataspillavhengighet?

Dataspillavhengighet er når noen er blitt så hektet av å spille at de ikke greier å stoppe. De simpelthen må spille. Noen blir helt asosiale og isolerer seg selv. Hvis de blir nektet å spille blir de ofte voldelige. Det er sagt at World of Warcraft (WoW) er det mest avhengighetsskapende i historien.

 

Hva er World of Warcraft?
World of Warcraft, altså WoW, er det desidert mest populære internettbaserte spillet i verden med over 8 millioner brukere på verdensbasis, hvorav over 70 000 er norske.

I WoW skal man bygge opp sin egen karakter i fantasiverden ”Azeroth” og bekjempe drager og andre fantasidyr. På den gode siden ”Alliansen” finner du mennesker, dverger, nattalver, dreaneis og gnomer. På den onde siden ”Horde” finner du de levende døde, orker, taurens, blodalver og troll. WoW er fortsettelsen på Warcraft serien som er regnet som den beste serien av fantasispill i verden. Når du starter spillet, kan du fritt velge hvem du ønsker å være. Man bygger opp karakteren sin ved å løse oppdrag, såkalte ”quests”. Questene kan for eksempel være å vinne tilbake et stjålet objekt, drepe et visst antall monster av samme type, plukke urter, finne en forsvunnet person og føre denne tilbake til familien eller beseire en boss. Disse oppdragene kan man gjøre alene eller med andre personer. Alt fra en gruppe på 5 til nærmere 50.

Skal du nå helt til topps, må man tilbringe utallige timer foran datamaskinen. Det er 70 nivåer i spillet, som man kan rykke oppover ettersom man samler flere poeng. Etter hvert som man stiger i gradene, får muligheter man ikke har hatt før. Tilgang til nye oppdrag, nytt utstyr og andre ting låser seg opp - men spillet er på ingen måte slutt dersom man når toppnivået. For å drepe en drage, må for eksempel mellom 40 og 50 spillere med toppnivå samarbeide. Det er stadig nye utfordringer og oppdrag å ta fatt på, og dette er med på å gjøre spillet så fengslende for mange. Det er rett og slett uendelig, til forskjell andre tradisjonelle spill, hvor spillet har en avslutning.  For å kunne spille online må du ha abonnement, det koster om lag 100 kr i måneden.

 

Hvorfor blir man hektet på ”World of Warcraft”?

Ungdom og andre mennesker blir avhengige av WoW pga. følgende:

1     Det er gøy og underholdende

2     Du har en funksjon i spillet

3     Du er en del av en helhet

4     Det er hele tiden noe nytt, og det slutter aldri

”Det er spennende, gir et kick og er helt klart et ferdighetsspill.  Man jobber seg opp; man er god - og mennesket elsker jo å være gode.  Og det er ingen vegger - det er uendelig.  Det er mye av dette et menneske ønsker, og det er nok derfor så mange blir hektet på dette spillet”, sier Héléne Fellmann, faglig leder ved barnevernssenteret ”Seksten-treogtyve” i Oslo.

 

<bilde>

 

Typisk med MMORPGer som World of Warcraft er at karakteren man spiller utvikler seg og blir sterkere jo mer man sloss mot diverse monstre.  Når man sloss får man nye våpen og rustninger for å kunne sloss mot enda sterkere monstre som man igjen får bedre våpen og rustninger fra.  Dette kan lett skape avhengighet når man hele tiden vil ha bedre og bedre våpen og rustning for å sloss mot vanskeligere og vanskeligere monstre eller utforske en ny instance. Spillavhengighet er et problem fordi de som blir avhengig slutter å gjøre viktige ting som lekser og trening.  Kun for å utforske en ny instance, eller skaffe seg en ny rustning.  Det er her spill som WoW skiller seg fra andre spill, siden det er et online spill blir det heletiden oppdatert med nye monstre, våpen, rustninger og instancer, altså blir man aldri ferdig med spillet.  Dette kan være et problem for mange, fordi man slutter med viktige ting som trening, lekser, riktig kosthold og man blir ofte mindre sosial.  Om man er med i en guild kan ofte raidene krasje med jobb eller skole, om man da er avhengig av WoW sier det seg selv hva man velger.

 

Hvor mange er avhengig av spill?
Man trodde tidligere at hele 40 prosent av de som spiller dataspill eller videospill var avhengig, men nyere forskning viser at ”bare” 5 til 10 prosent av de som spiller er avhengig.  Selv om dette er langt mindre enn først antatt er det et veldig stort tall, om for eksempel 5 prosent av World of Warcrafts spillere er avhengig vil det si 400,000 mennesker.

 

Noen ungdommers mening om vår problemstilling
Dette er hva folk svarte da vi spurte mennesker på internett om ”Hvorfor blir WoW sett på som mer avhengighetsskapende enn andre spill, og er dette med på å gjøre spillet så populært?”

 

- World of Warcraft gjør deg så avhengig som du selv lar deg bli.

- Det er ikke WoW i seg selv som er så avhengighetsskapende, men hele MMO(RPG)-sjangeren. Du blir belønnet bedre jo mer du spiller, og det er ingen slutt. Det handler ikke om at WoW som spill er dop, men at man går seg vill i en evig spiral.

- Du er sjefen i WoW, du lever i et eventyr hvor du er hovedpersonen og du bestemmer alt, du kan gjøre alt i en verden som ofte er langt mer spennende enn den "kjedelige" verden vi lever i...

 

- Jeg tror at det sosiale med WoW bidrar betraktelig til at det er avhengig - du får gjerne kompiser in-game, og derfor blir det nesten som en plikt å spille, holde dem (og deg) oppdatert.

 

- Utviklerne tar utgangspunkt i behaviorismen, eller atferdsanalysen som det heter i dag. Det går enkelt og greit ut på at atferd som forsterkes positivt er atferd som gjentas. Det vil si at utviklerne alltid sørger for at du får belønning (positiv forsterker) for å spille. Denne forsterkeren setter seg i bakhodet, og fører til at du vil spille igjen, og dette skjer hver eneste gang man spiller. Nå veit jeg at mange mener at vi mennesker faktisk er sterke nok kognitivt til å fortelle oss selv at vi ikke skal spille mer, og at vi selv kan styre oss 100%. Det er faktisk ikke så enkelt, vi har fryktelig lett for å styres av forsterkningen, og ender ofte opp med å spille selv om vi har "sagt til oss selv" at vi ikke skal det. World of Warcraft er genialt når det kommer til å gi forsterkere på rett punkt. Åtte millioner spillere spiller ikke fordi at "så mange gjør det".  Mulig det er derfor man begynner å spille, men svært få ville fortsatt med dette om det faktisk er snakk om et skikkelig dårlig spill, som jeg ser endel folk her presiserer.


Spørreundersøkelsen

Spørreundersøkelsen baserer seg på svarene fra ca. 70 ungdomskoleelever ved Olsborg skole.

<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>

 

Jentene

Jentene på undersøkelsen spiller ikke så mye dataspill. 8. klasse jentene spiller en del internettspill på internettsider som 123spill.no og 1001spill.no. Andre spill de liker er Min Stall, Stalljenta og The Sims 2. The Sims 2 er også populært blant 9. klassingene. 10. klasse jentene spiller nesten ikke i det hele tatt, det eneste de spiller er internettspill.

 

Guttene

De fleste guttene spiller dataspill, det er like mange som spiller Counter Strike (CS) i forhold til World of Warcraft (WoW), men de spiller for det meste fra 0-1 og fra 1-2, noen også fra 2-3. Mange av de som spiller fra 0-1 time dagen spiller Battlefield. De som spiller WoW har vesentlig høyere spilletid. Vi ser en klar sammenheng, de spiller fra 4-5 og fra 5 og oppover. Det var noen WoW-spillere som prøvde og kutte ned på spillingen. De mente at det var så mye tid som gikk bort til spillet og at det var mye en måtte ofre for å holde seg med i spillet. 8. klassingene spiller ikke 5 timer eller mer dagen, de fleste spiller under 1 time dagen og det går til internettspill. 9.- og 10. klassingene spiller ikke internettspill på nettsider, de spiller ”ordentlige spill” og gjerne online.

 

Spillingen går ut over leksene
Begeistringen tar overhånd for mange. Alle timer som er til overs går til spill. Også timer som skulle gått til lekser går til World of Warcraft. Dette ender med at karakterene synker og du henger etter på skolen. Det verste vi har hørt om er de som går glipp av eksamen, og må ta opp igjen klassetrinn fordi de bruker tiden på å spille i stedet for skole. De fleste som er avhengige, spiller også om natten, og da er man ikke særlig opplagt når man skal på skolen neste dag.

 

Spillingen går ut over helsa
Om du spiller WoW 12 timer om dagen har du ikke tid til trening, eller annen fysisk aktivitet i fritiden som holder deg i form. Dette ødelegger blant annet immunforsvaret som gjør deg syk mye fortere, du får dårligere kondis og du legger på deg. Vi har hørt om flere avhengige som står opp om morgenen, spiller i 6 timer, hiver i seg noen brødskiver eller aller verst; fast-food, for så å spille videre. Du brenner ikke kalorier når du spiller, og det går utover helsa, mange blir feite.

 

<bilde>

 

<bilde>
Problemer med familien
Det hele blir en ond sirkel, som igjen går utover familielivet. At noen i familien er avhengige av et spill går utover familieaktiviteter, som for eksempel middag, familiebesøk, ferie etc. Mange foreldre bekymrer seg og greier ikke å sove når de hører sønnen sitte oppe og spille. De er sinte fordi de bruker så mange penger og tid på et dumt dataspill. Og at skolearbeid ikke lenger blir tatt alvorlig. Dette ender med et dårlig familieforhold og det kan gå så langt at det til slutt ender med vold i familien.

 

Når har det tatt overhånd?
Det har gått for langt om man har forsøkt å slutte eller trappe ned, og ikke klarer det. Når det går utover sosiale aktiviteter, og man bare må spille. Dersom man kjenner seg igjen i det som beskrives over, burde man vurdere å ta kontakt for å få hjelp.

 

Finnes det behandlingsmetoder?
Ja, “The Smith and Jones clinic” som ligger i Amsterdam var den første behandlingsklinikken for avhengighet av spill som World of Warcraft. Grunnleggeren av klinikken, Keith Baker, utviklet et behandlings program som har vist seg å være svært effektivt i behandlingen av spillavhengige.
http://www.smitandjones.nl/


Konklusjon

Vi konkluderer med at World of Warcraft er mer avhengighetsskapende enn andre spill.  På grunnlag av våre undersøkelser har vi funnet ut at utviklerne av WoW alltid sørger for at du får belønning, altså en positiv forsterker, for å spille spillet.  Du får denne forsterkeren i bakhodet, og fører til at du vil spille igjen, og dette skjer hver eneste gang man spiller.  Andre spill er ikke så tidskrevende i og med at det har en slutt, eller at du ikke kan komme noe lengre. Vi har funnet ut at mange mener at vi mennesker faktisk er sterke nok kognitivt til å fortelle oss selv at vi ikke skal spille mer, og at vi selv kan styre oss 100 %.  Det er faktisk ikke så enkelt, vi har fryktelig lett for å styres av forsterkningen, og ender ofte opp med å spille selv om vi har "sagt til oss selv" at vi ikke skal det.  World of Warcraft er genialt når det kommer til å gi forsterkere på rett punkt.  Ifølge vår spørreundersøkelse av ca. 70 ungdommer på ungdomsskolen fant vi ut at de som spiller andre spill enn WoW spiller fra 0-3 timer og alle som spiller WoW spiller 4-5 timer eller mer hver dag.  Vi ser også at det er flere og flere som spiller WoW i de høyere trinnene.  Dette kan ha med at jo eldre man blir har man mer tilgang til WoW.  Du kan kjøpe egen PC, betale kostnadene for spillet og bestemme mer selv hvor mye du skal spille.

        


Litteraturliste
Kilder:

Internettsider:

http://www.nettavis.net/art.php?cat=7&id=1284
Sist oppdatert: 22.02.07

http://ung.no/art/?id=1643&sok=wow
Sist oppdatert: 21.02.07

 

http://www.itavisen.no/php/art.php?id=366960
Sist oppdatert: 27.02.07

 

http://www.dagbladet.no

Sist oppdatert: 27.02.07

 

http://www.wowdetox.com/
Sist oppdatert: 27.02.07

http://addicts-wow.blogspot.com/
Sist oppdatert: 24.02.07

http://beyond-summit.blogspot.com/2006/09/would-you-put-wow-on-your-resume.html
Sist oppdatert: 26.02.07

http://www.smithandjones.nl/

Sist oppdatert: 28.02.07
 

Levende kilder:

http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=721553&st=20

Sist oppdatert: 27.02.07

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst